May 30, 2024
Akidah WAHYU

99 Nama Allah

Manusia hanya ada satu sahaja nama yang kadangkala terdiri daripada beberapa perkataan. Itupun ibu ayah kita yang berikan. Tidak ada lagi kes manusia memberikan sendiri nama kepada dirinya sendiri sebelum dia dilahirkan atau sebaik sahaja dia dilahirkan.

Berlainan dengan Allah. Allah sendiri yang menamakan diri-Nya. Bahkan selain itu, terdapat lagi 99 nama Allah yang lain. Banyaknya nama Allah menjadi simbol kehebatan-Nya. Itupun bukanlah bermaksud nama Allah hanya terhad kepada 99 itu sahaja. Bahkan banyak lagi nama Allah yang berada di luar pengetahuan manusia!

Imam Ibn al-Qayyim menerangkan bahawa nama-nama Allah yang indah tidak terhad bilangannya. Sungguh, Allah memiliki nama-nama dan sifat-sifat yang Dia rahsiakan dalam ilmu ghaib-Nya. Malaikat yang rapat dengan-Nya pun tidak mengetahui, begitu juga para nabi sebagaimana yang dinyatakan dalam sebuah hadis. (Bada’i‘ al-Fawa’id)

Beliau kemudian membahagikan nama Allah kepada tiga kategori:

  1. Nama yang Allah berikan kepada diri-Nya dan Dia menzahirkan hal itu kepada sesiapa yang Dia kehendaki seperti malaikat-Nya dan lain-lain, tetapi Dia tidak menyatakan dalam kitab-Nya.
  2. Nama yang Allah turunkan dalam kitab-Nya untuk mengenalkan-Nya kepada hamba-hamba.
  3. Nama-nama yang Allah rahsiakan pada ilmu ghaib-Nya dan tidak diketahui satu makhluk pun.

Allah berfirman:

Allah mempunyai nama-nama yang baik, maka berdoalah kepada-Nya dengan menyebut nama-nama itu. (Surah al-Araf 7: 180)

Ya, Allah mempunyai 99 nama dan semua nama itu adalah nama yang baik-baik dan indah…

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?