June 10, 2023
Akidah WAHYU

Malu Itu Iman

Heboh dalam media sosial baru-baru ini tentang seorang suami yang menggunakan akaun isterinya, lalu dibuat satu komentar terhadap ucapan yang disampaikan menerusi siaran langsung. Komentar tersebut berbaur lucah dan menceritakan perihal hubungan suami dan isteri.

Lebih parah lagi, isterinya itu seorang guru. Fenomena ini barangkali cukup kuat untuk menunjukkan mentaliti dan sikap kebanyakan orang Islam di negara kita.

Dalam realiti yang lain pula melibatkan seorang ustaz atau ahli agama. Ceramah yang sepatutnya membawa mesej iman dan Islam tercalar dengan lawak dan gurauan berbaur lucah, meskipun yang dibicarakan ketika itu ialah ilmu munakahat. Benda dalam kain, bukankah semestinya ceritanya juga mesti berbahasa dalam kain? Lalu apa status iman kita?

Allah Mengajar Sifat Malu

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Free Trial

Free trial access for 200 articles.
Click now
Beliau mendapat Ijazah Sarjana Muda Syariah dari Universiti Islam Madinah dan merupakan calon Ijazah Sarjana Syariah (Fiqh dan Usul) di Universiti Malaya. Dalam masa yang sama beliau memperoleh Sijil Intensif Bahasa Arab dan Inggeris dari Kolej Agama Sultan Zainal Abidin. Kini beliau adalah Pengurus, Unit Syariah di Pusat Pungutan Zakat (PPZ) Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan. Dalam masa yang sama merupakan kolumnis bagi Majalah Solusi terbitan Telaga Biru. Selain daripada itu beliau kerap muncul di kaca televisyen seperti Tanyalah Ustaz dan segmen Dulu Blur Sekarang Clear di Suria FM. Kepakaran: Fiqh Zakat, Kepengacaraan, Fiqh Ibadah, Motivasi, Masakan, Fiqh Haji & Umrah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?