May 29, 2024
Akhlak & Tasawuf WAHYU

Adab Berkenderaan Sendiri

Jika ke pejabat menggunakan atau memandu kenderaan sendiri, maka hendaklah:

  • Sebelum tidur malam periksa kondisi kenderaan supaya tidak terganggu perjalanan pada pagi esok. Pastikan kenderaan selamat, cukup minyak hitam, petrol dan air, tayar cukup angin dan keperluan lain.
  • Sebelum memulakan perjalanan, bacalah doa menaiki kenderaan seperti berikut:

بِسْمِ اللهِ، آمَنْتُ بِاللهِ، اعْتَصَمْتُ بِاللهِ، تَوَكَّلْتُ عَلَى اللهِ، لَا حَوْلَ وَلا قُوَّةَ إِلَّا بِاللهِ

Ertinya: “Dengan nama Allah, aku berserah diri kepada Allah. Tiada daya dan upayaku melainkan dengan Allah.” (Riwayat Abu Dawud)

  • Setelah itu baca pula doa ini:

 

Ertinya: “Dengan nama Allah yang menjalankan dan memberhentikan kenderaan. Sesungguhnya, Allah Maha Pengampun dan Maha Penyayang.” (Surah Hud 11: 41)

  • Setelah kenderaan berjalan, baca doa berikut:

 

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Dato' Haji Muhammad Zakaria (lahir 1 November 1955) berasal dari Rembau, Negeri Sembilan adalah seorang penulis dari Malaysia. Beliau berkelulusan University of Tasmania, Hobart, Australia dan University of Newcastle, New South Wales, Australia. Beliau telah menghasilkan 27 buah buku sendiri dan menerbitkan lebih 400 tajuk di bawah beberapa penerbit, Hasil terbesar beliau ialah buku Indahnya Hidup Bersyariat (Telaga Biru) yang telah terjual lebih 1 juta naskhah. Beliau telah memenangi beberapa anugerah antaranya Anugerah Buku Negara, Anugerah Buku Popular dan Anugerah Dewan Bahasa dan Pustaka. Sekarang beliau ialah Presiden Angkatan Dakwah Antarabangsa Malaysia (ADAM), Presiden Ibnu Sina International Mission (ISIM), Presiden Wakaf Ibnu Sina Hospital (WISH), Pengerusi Persatuan Belia Sri al-Ain (BERSAMA) dan Pengerusi Yayasan Darul Tahfiz Sri al-Ain Aceh. Di samping itu beliau juga seorang penceramah TV dan radio, master trainer, penerbit, sukarelawan misi kemanusiaan, Mudir maahad tahfiz, Pengarah Jihad Pendidikan Asia (JPA), CEO Kalimat Cinta Sdn Bhd dan kolumnis beberapa buah majalah.
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?