May 29, 2024
Akhlak & Tasawuf WAHYU

Ajarkan Dirimu Adab

Adab mencerna tamadun manusia. Adab bukannya persoalan remeh dan kecil. Sebaliknya adab membentuk akhlak dan peribadi mulia terjaga.

Nabi SAW diutus untuk menyempurnakan akhlak. Masyarakat hari ini rosak kerana tidak mengikut akhlak yang betul sebagaimana yang ditunjukkan oleh Rasulullah ini.

Adab dari kekasih Allah SWT yang dihayati oleh para sahabat disalin turun-temurun oleh pencinta dan pejuang sunnah hingga ke zaman kontemporari ini. Cumanya modus operandi adab berubah mengikut zaman sesuai dengan majunya ketamadunan manusia itu sendiri.

Maka lahirlah sebuah kitab Ensiklopedia Adab yang cuba disusun merangkumi segala aspek adab yang relevan dan sesuai untuk dijadikan panduan sepanjang zaman. Dari sekecil-kecil adab berkaitan amalan rutin harian hinggalah kepada adab bertaraf tinggi seperti adab menjadi pemimpin dan pengikut, mentadbir, hak asasi manusia dan sebagainya.

Wajibkanlah setiap rumah memiliki sebuah kitab ini. Tataplah sekurang-kurangnya dua kali sehari; selepas solat Subuh dan solat Maghrib. Ajarkan dirimu dan keluargamu adab, amalkan dan sebarkan.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?