July 23, 2024
Al-Quran & Tafsir WAHYU

Akhlak yang Tiada Tara

Allah s.w.t. berfirman:

Maksudnya: “Dan sesungguhnya kamu (Muhammad) benar-benar berbudi pekerti yang agung.” (Surah al-Qalam 68: 4)

Ini satu pujian yang paling tinggi yang diberikan Allah kepada Rasul-Nya yang tidak diberikan kepada rasul yang lain.

Secara bahasa, kata ini memiliki erti perangai atau yang mencakupi sikap, perilaku, tabiat, etika, karakter, keperibadian dan moral. Menurut Mukhtar al-Sihah, akhlak bererti watak.

Prof. Dr. Ahmad Amin; sasterawan Mesir terkemuka mengatakan bahawa akhlak ialah kebiasaan kehendak. Ini bererti kehendak itu apabila dibiasakan dengan sesuatu, maka kebiasaan itu disebut akhlak. Contohnya apabila kehendak itu dibiasakan memberi, maka kebiasaan itu ialah akhlak dermawan.

Maka, bermaksud budi pekerti agung yang tiada taranya!

Satu Kebiasaan

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Dilahirkan di Melaka, mendapat pendidikan awal di Kolej Islam Kelang, kemudian melanjutkan pelajaran di Universiti Yarmouk, Jordan. Mendapat Ijazah Sarjana (MA) dalam Bahasa Arab di Universiti Malaya, dan meneruskan pelajaran ke peringkat Ph.D. Berpengalaman dalam memimpin kursus dan membimbing jemaah haji dan umrah yang bertauliah dari Lembaga Tabung Haji. Sering dijemput ceramah agama di samping sering muncul dalam program radio dan tv. Aktif dalam bidang penerbitan bahan ilmiah di beberapa akhbar dan majalah. Terbaharu, Dr. Zahazan sedang menjayakan pengajian tafsir "KULTUM" (Kuliah Tafsir Tujuh Minit) setiap hari di Surau Firdaus, Saujana Damansara. Satu ayat akan dikupas pada setiap hari. Pembaca boleh mengikuti beliau melalui Youtube dengan carian "kultum ust zahazan".
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?