May 29, 2024
Akidah WAHYU

Al-Rahman Al-Rahim: Tanda Allah Sayang Kita

Apabila mendengar namanya sahaja, hati sudah mula berdegup kencang. Jatuh hati? Itulah situasi biasa si teruna atau si dara saat mula bercinta.

Entah bagaimana agaknya perasaan mereka yang sudah tenggelam dalam keasyikan cinta sesama manusia? Akan rasa alpa dan leka terbuai dengan perasaan?

Seharusnya kita perlu memupuk perasaan cinta kepada-Nya lebih daripada cinta kepada sesama manusia. Tetapi, bagaimanakah cara memulakannya? Ibn al-Qayyim pernah berkata dalam Madarij al-Salikin,

Bahawasanya sesiapa yang mengenali Allah, pasti dia akan mencintai-Nya.

Definisi al-Rahman dan al-Rahim

Menurut Imam al-Ghazali, nama al-Rahman dan al-Rahim ini berasal daripada perkataan al-rahmah (kasih sayang). Sifat kasih sayang memerlukan perkara yang dikasihi dan tidak ada yang akan menjadi perkara yang dikasihi melainkan ia memerlukannya.

Saya lampirkan di bawah ini, petikan daripada kitab tafsir berkenaan maksud al-Rahman dan al-Rahim.

Tafsir al-Tabari dan Tafsir al-Qurtubi Tafsir Adwa’ al-Bayan
Al-Rahman Yang memiliki rahmat yang luas bagi semua ciptaan-Nya. Yang memiliki rahmat yang menyeluruh kepada semua ciptaan di dunia dan orang yang beriman di akhirat.
Al-Rahim Yang memiliki rahmat yang khusus, dikhususkan kepada hamba-Nya yang beriman. Yang memiliki rahmat kepada orang yang beriman di akhirat.

Sesiapa Sahaja?

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?