May 29, 2024
Al-Quran & Tafsir WAHYU

Carilah Berkat dalam Hidupmu!

Allah s.w.t. berfirman:

Maksudnya: “Dan (Tuhan berfirman) lagi: ‘Sekiranya penduduk negeri itu, beriman serta bertakwa, tentulah Kami akan membuka kepada mereka (pintu pengurniaan) yang melimpah-limpah berkatnya dari langit dan bumi. Tetapi mereka mendustakan (Rasul Kami), lalu Kami timpakan mereka dengan azab seksa disebabkan apa yang mereka telah usahakan.’” (Surah al-A‘raf 7: 96)

Tafsiran Ayat

Janji Allah s.w.t. kepada penduduk sesebuah negara itu adalah untuk membuka pintu-pintu keberkatan bagi mereka sekiranya mereka beriman dan bertakwa. Keberkatan itu akan datang dalam kehidupan yang muncul dari bumi mahupun turun dari langit!

Kata Imam Fakhr al-Din al-Razi dalam Tafsir al-Kabir:

“Keberkatan dari langit berupa hujan yang turun mencurah-curah. Keberkatan dari bumi pula dengan tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan serta haiwan ternakan. Ini termasuk juga beroleh keamanan dan kesejahteraan. Hal ini disebabkan langit itu diumpamakan sebagai ‘ayah’, manakala bumi pula sebagai ‘ibu’. Daripada kedua-duanyalah terhasil segala manfaat dan kebaikan hasil ciptaan dan pentadbiran Allah s.w.t.

“Tetapi, mereka mendustakan para rasul lalu Kami mengazab mereka dengan menimpakan musim kemarau disebabkan perbuatan kufur dan maksiat yang mereka kerjakan.”

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Dilahirkan di Melaka, mendapat pendidikan awal di Kolej Islam Kelang, kemudian melanjutkan pelajaran di Universiti Yarmouk, Jordan. Mendapat Ijazah Sarjana (MA) dalam Bahasa Arab di Universiti Malaya, dan meneruskan pelajaran ke peringkat Ph.D. Berpengalaman dalam memimpin kursus dan membimbing jemaah haji dan umrah yang bertauliah dari Lembaga Tabung Haji. Sering dijemput ceramah agama di samping sering muncul dalam program radio dan tv. Aktif dalam bidang penerbitan bahan ilmiah di beberapa akhbar dan majalah. Terbaharu, Dr. Zahazan sedang menjayakan pengajian tafsir "KULTUM" (Kuliah Tafsir Tujuh Minit) setiap hari di Surau Firdaus, Saujana Damansara. Satu ayat akan dikupas pada setiap hari. Pembaca boleh mengikuti beliau melalui Youtube dengan carian "kultum ust zahazan".
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?