May 30, 2024
Cinta KEKELUARGAAN

Cinta Fatamorgana

Mati dan tua, hakikat yang tidak boleh dielak oleh manusia. Kedua­duanya pasti datang dalam hidup kita. Semua manusia pasti mati. Tetapi tidak semua manusia berkesempatan mencecah usia tua.

Jika dilihat kepada jumlah keseluruhan manusia di dunia, ramai yang muda daripada yang tua. Itu petanda apa?

Ya, ramai manusia yang tidak sempat tua, mati pada usia muda. Justeru andai kita sempat menjejak usia tua, bersyukurlah. Itu bermakna Allah telah mengurniakan kita nikmat yang jarang diberikan kepada manusia lain.

Pada usia tua, kita tetap punya hati. Dan selagi kita punya hati, selagi itulah ada cinta. Dalam satu hati tidak boleh ada dua cinta.

Setua mana pun kita, pasti ada satu cinta yang bersemi dan mendominasi dalam hati.

Apakah cinta yang seharusnya ada dalam hati wanita atau lelaki tua? Tentulah cinta Allah. Sebab semakin tua ertinya semakin dekat perjalanan menuju Allah. Kematian itu ertinya pulang menemui Allah. Dan itu juga bererti pulang menemui cintanya yang sejati dan abadi.

Apabila usia telah tua, semua nikmat yang bersifat lahiriah dan fizikal mula dicabut sedikit demi sedikit dan secara beransuransur. Nikmat makan, nikmat sihat, nikmat tidur, nikmat melakukan hubungan seks dan lain­lain lagi menjadi semakin menurun. Walaupun cuba dipertahankan dengan ubat, makanan tambahan, rawatan, senaman dan lain­lain, tua tidak dapat dielak. Ia hanya dapat diperlahankan. Ini sunnatullah yang tidak dapat diubah­ubah.

Mengapa Allah takdirkan begitu? Tentu ada hikmahnya. Segala kemanisan dan kelazatan dunia mula dicabut perlahanlahan menjelang usia tua agar manusia beransur­ansur beralih kepada kelazatan rohaniah pada episod­episod terakhirnya dalam hidup. Seolah­olah manusia “dipaksa” menumpukan fokus hatinya untuk mencintai Allah. Satu persatu “kesayangan” kita sudah diambil, maka usah berpaling lagi daripada Allah. Rebut dan nikmati cinta­Nya sebagai bekalan di akhirat nanti.

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Ustaz Pahrol Mohamad Juoi dilahirkan di Ipoh, Perak pada 20 hb. Mei 1961. Memulakan pengajian di sekolah kebangsaan Sungai Rokam, Ipoh dan kemudian ke sekolah Menengah Sultan Abdul Halim Jitra, Kedah. Walaupun berkelulusan dalam bidang Teknologi Makanan UiTM, namun sejak 1985 lagi beliau telah bergiat dalam bidang penulisan khususnya dalam bidang dakwah dan pendidikan Islam. Pernah menjadi Ko-kaunselor Yayasan Nurul Yaqeen pada tahun 1997/98, namun minat sebenarnya tetap dengan bidang penulisan. Sejak itu hingga kini, komitmennya dalam penulisan diteruskan dengan menjadi kolumnis kepada beberapa buah majalah seperti Dewan Masyarakat, Dewan Siswa, Dewan Falsafah, Minda, majalah I dan Anis. Terkini, beliau juga adalah ketua editor majalah SOLUSI keluaran Telaga Biru Sdn. Bhd.
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?