May 30, 2024
Dakwah UMUM

Dakwah kepada Keluarga: Persis Nabi Ibrahim

Seorang pendakwah kadangkala boleh mengislamkan 1,000 orang, namun berdepan kesukaran untuk berdakwah kepada keluarga sendiri terutamanya ibu dan ayah.

Situasi serba salah ini adakala boleh menyebabkan hilang adab dan akhlak serta boleh mengguris perasaan ibu dan ayah. Paling memeritkan, boleh merenggangkan hubungan kekeluargaan.

Al-Quran telah menunjukkan model terbaik apabila kita berada dalam situasi sebegini. Kisah Nabi Ibrahim menjadi modul yang dipaparkan oleh al-Quran untuk memberi panduan kepada kita apabila berada dalam situasi yang sama seperti Nabi Ibrahim.

Modul dan Model

Nabi Ibrahim adalah putera kepada Azar. Baginda  diutus kepada kaumnya yang pada ketika itu menyembah bintang dan segala yang berkaitan dengannya. Bahkan mereka membuat patung berhala untuk dijadikan sembahan.

Setelah dakwah kepada ayahnya tidak berjaya, Nabi Ibrahim diperintahkan untuk pergi ke Makkah dan diperintahkan pula untuk meninggalkan keluarganya di sana. Ketika anaknya Ismail telah dewasa, Allah memerintahkan mereka untuk membangunkan Kaabah untuk dijadikan tempat ibadat haji.

Apakah cara berdakwah kepada keluarga mengikut gaya Nabi Ibrahim?

 

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?