May 29, 2024
Dakwah UMUM

Duta Nabi Abad ke-21

Masihkah kita ingat pada tahun 2011 yang lalu, terdapat satu rancangan televisyen berbahasa Arab yang menjadi fenomena di negara kita; Law Kana Bainana? Ia pernah disiarkan oleh TV Alhijrah ketika itu.

Sungguh, rancangan tersebut berjaya menjentik hati kita sebagai umat Islam yang hidup pada abad ke-21 ini untuk menghadirkan sosok keperibadian Rasulullah dalam kehidupan kita. Kadang-kadang kita tidak perasan bahawa kita makin jauh daripada Baginda s.a.w. Justeru, rancangan seperti ini sememangnya merupakan satu bentuk dakwah yang cukup berkesan.

Dakwah Media Massa

Ya, rancangan ini merupakan satu bentuk implementasi dakwah era moden yang sesuai dengan seluruh lapisan masyarakat. Pengacara rancangan ini ialah Ahmad al-Shugairi. Jelas sekali dakwah yang beliau lakukan adalah dengan cara memanfaatkan segala bentuk kemudahan dan teknologi yang ada.

Umat Islam hari ini bukan sahaja terdedah dengan serangan media massa yang dilancarkan oleh musuh-musuh Islam, bahkan agama Islam juga turut digambarkan dengan gambaran yang buruk melalui media massa.

Jadi, bagaimana kita hendak mempamerkan keindahan dan kecantikan ajaran Islam? Jawapannya, dengan media massa juga!

Lihatlah apa yang dilakukan Ahmad al-Shugairi!

Tatkala rancangan televesyen hari ini dipenuhi dengan program-program realiti yang berkonsepkan hiburan yang melalaikan, rancangan beliau tampil menjadi rancangan realiti yang sangat menyentuh perasaan. Perasaan untuk kembali menghayati dan mengamalkan keperibadian dan tingkah laku Baginda s.a.w.

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?