May 29, 2024
Kewangan & Keusahawanan UMUM

Harimau Mati Meninggalkan Belang, Manusia Mati Meninggalkan Hutang

Ilmu perancangan kewangan adalah suatu yang dianggap baru kepada masyarakat kita, khasnya masyarakat Melayu. Masih ramai yang merasakan ilmu ini hanya sekadar picisan dan tidak memerlukan penekanan khusus.

Statistik demi statistik muncul tahun demi tahun, mempamerkan data yang membuktikan betapa dengkelnya ilmu perancangan kewangan. Kegagalan mentadbir kewangan peribadi dengan bijak melahirkan insan-insan yang terjebak dalam kemelut hutang yang menjerat. Keadaan ini akan menzahirkan keluarga yang pincang dari segi kewangan bilamana tunggak keluarga sebagai pencari nafkah ditimpa musibah.

Hal ini belum lagi dikira bilangan mereka yang menderita ditimpa penyakit kritikal tanpa mempunyai tabungan yang mencukupi untuk menangani kos yang melambung tinggi. Malah kes-kes menyedihkan di mana orang tua diabaikan bilamana sara hidup pasca persaraan tidak kecukupan, semakin menjadi-jadi.

Hutang Keliling Pinggang

Antara statistik hutang individu seperti dilaporkan oleh Bank Negara Malaysia pada akhir tahun 2009 adalah:

  • Pinjaman perumahan bernilai RM516.6 bilion iaitu 76.6% daripada Keluaran Domestik Negara Kasar (KDNK).
  • 2 bilion hutang perumahan menjadi “hutang tak berbayar” (non-performing loans) pada tahun 2009.
  • Nisbah hutang kepada pendapatan isi rumah di Malaysia meningkat daripada 114.9% pada Januari 2009 kepada 136% pada bulan Disember 2009.
  • Hutang tak berbayar kad kredit meningkat 5.4% kepada RM26.7 bilion akibat pembelian barangan pengguna di bawah skim ansuran.
  • Hutang kad kredit dan pembiayaan peribadi meningkat pada kadar 17.6% dalam tempoh 6 bulan kepada RM98.8 bilion pada akhir tahun 2009. Hutang tak berbayar kad kredit meningkat 5.4% ke RM26.7 bilion akibat pembelian barangan pengguna di bawah skim ansuran.

Malah terdapat kira-kira 450,000 orang kakitangan kerajaan yang hanya membawa pulang kurang daripada 40% gaji bulanan. Hinggakan ada antara mereka yang membuat potongan gaji untuk bayaran hutang sehingga mencecah 80%! Lebih membimbangkan lagi dalam laporan Utusan Malaysia bertarikh 30 Mac 2010 di mana lebih 100,000 orang akan berhadapan risiko kekal muflis kerana gagal hadir untuk uruskan kes dengan Jabatan Insolvensi Malaysia (JIM).

Senario ini ibarat sekumpulan unggas kelekatu yang berbondong-bondong menghurung api pada malam hari. Walaupun setelah melihat sebahagian daripada mereka mati terbakar, masih banyak lagi yang tidak menghiraukan keadaan tersebut dan terus-terusan mengerumuni api dan hangus terbakar. Hanya kerana tarikan kehangatan sementara, akhirnya hancur binasa. Kalau harimau mati meninggalkan belang, janganlah kita mati meninggalkan hutang. Renungi hadis di bawah:

Maksud sabda Rasulullah s.a.w.: “Allah mengampunkan dosa orang yang mati syahid kecuali hutang piutangnya.” (Riwayat Muslim no. 4992)

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?