June 10, 2023
Akidah WAHYU

Iman Bukan Sekadar Slogan

Jika dalam dunia perniagaan atau pengiklanan, slogan adalah sesuatu yang menjadi perkara yang mempunyai daya penarik untuk melariskan sesuatu produk. Semakin menarik slogan atau seni bermain katanya, produk tersebut akan semakin mendapat sambutan. Kesannya, penjualan juga turut meningkat.

Namun, jikalau “produk” itu adalah agama dan iman, apakah kedua-duanya sesuai dipadankan dengan retorik “slogan” atau sebenarnya terdapat tuntutan yang lebih berat untuk dilaksanakan?

Iman Bukan Dagangan

Iman bukanlah barangan. Iman juga bukan sesuatu yang boleh dijual beli di pasaran. Namun, hari ini manusia suka dan sewenang-wenangnya menggunakan nama iman dan agama sebagai aset penggerak keuntungan. Tidak kira yang bersifat peribadi, jemaah atau kumpulan, hinggalah sesuatu yang bersifat kebendaan duniawi.

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Free Trial

Free trial access for 200 articles.
Click now
Beliau mendapat Ijazah Sarjana Muda Syariah dari Universiti Islam Madinah dan merupakan calon Ijazah Sarjana Syariah (Fiqh dan Usul) di Universiti Malaya. Dalam masa yang sama beliau memperoleh Sijil Intensif Bahasa Arab dan Inggeris dari Kolej Agama Sultan Zainal Abidin. Kini beliau adalah Pengurus, Unit Syariah di Pusat Pungutan Zakat (PPZ) Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan. Dalam masa yang sama merupakan kolumnis bagi Majalah Solusi terbitan Telaga Biru. Selain daripada itu beliau kerap muncul di kaca televisyen seperti Tanyalah Ustaz dan segmen Dulu Blur Sekarang Clear di Suria FM. Kepakaran: Fiqh Zakat, Kepengacaraan, Fiqh Ibadah, Motivasi, Masakan, Fiqh Haji & Umrah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?