June 10, 2023
Al-Quran & Tafsir WAHYU

Jatuh Cinta dengan al-Quran

Sebuah jentera yang rumit atau sebuah komputer yang canggih memiliki buku panduan yang disediakan oleh pencipta jentera atau komputer tersebut. Tidak mungkin panduan itu disediakan oleh orang lain.

Begitu juga dengan bumi dan angkasa lepas ini yang dicipta oleh Allah s.w.t. Maka hanya Allah sahajalah yang layak untuk menyediakan buku panduan mengendalikan bumi ini kepada penggunanya iaitu manusia yang dilantik sebagai khalifah. Buku panduan tersebut adalah kitab suci al-Quran.

Malangnya manusia akhir zaman ini sudah jauh daripada al-Quran. Al-Quran tidak dibaca setiap hari. Sebaliknya al-Quran hanya dijadikan perhiasan, hantaran perkahwinan atau setahun sekali dipertandingan dalam majlis musabaqah antarabangsa.

Sedikit sekali daripada kalangan kita yang menyedari kehebatan al-Quran. Kita tidak dapat merasai nikmatnya hidup membaca al-Quran. Kita tidak kenal rahsia hidup dalam al-Quran. Kita tidak betah membaca peta kehidupan dalam al-Quran.

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Free Trial

Free trial access for 200 articles.
Click now
Dato' Haji Muhammad Zakaria (lahir 1 November 1955) berasal dari Rembau, Negeri Sembilan adalah seorang penulis dari Malaysia. Beliau berkelulusan University of Tasmania, Hobart, Australia dan University of Newcastle, New South Wales, Australia. Beliau telah menghasilkan 27 buah buku sendiri dan menerbitkan lebih 400 tajuk di bawah beberapa penerbit, Hasil terbesar beliau ialah buku Indahnya Hidup Bersyariat (Telaga Biru) yang telah terjual lebih 1 juta naskhah. Beliau telah memenangi beberapa anugerah antaranya Anugerah Buku Negara, Anugerah Buku Popular dan Anugerah Dewan Bahasa dan Pustaka. Sekarang beliau ialah Presiden Angkatan Dakwah Antarabangsa Malaysia (ADAM), Presiden Ibnu Sina International Mission (ISIM), Presiden Wakaf Ibnu Sina Hospital (WISH), Pengerusi Persatuan Belia Sri al-Ain (BERSAMA) dan Pengerusi Yayasan Darul Tahfiz Sri al-Ain Aceh. Di samping itu beliau juga seorang penceramah TV dan radio, master trainer, penerbit, sukarelawan misi kemanusiaan, Mudir maahad tahfiz, Pengarah Jihad Pendidikan Asia (JPA), CEO Kalimat Cinta Sdn Bhd dan kolumnis beberapa buah majalah.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?