October 1, 2023
Akhlak & Tasawuf WAHYU

Kebencian Itu Boleh Memusnahkan

 

Kebencian boleh membunuh kerasionalan. Sejarah membuktikan betapa kebencian orang Melayu kepada penjajah menyebabkan lahirnya segelintir puak yang memilih Parti Komunis Malaya (PKM) sebagai cara berjuang menegakkan keadilan. Namun, komunisme bukanlah ideologi dan parti yang lebih baik daripada penjajah.

Ketidakmatangan ini boleh berulang jika bangsa Melayu tidak mempunyai ilmu yang cukup untuk menilai dalam menghadapi situasi politik terkini. Jangan sampai kebencian mengundang pihak ketiga untuk menangguk di air yang keruh.

Cuba lihat apa kata Sayidina Muawiyah bin Abu Sufyan apabila kerajaan Kristian cuba mempengaruhinya bagi menjatuhkan “pesaing” politik beliau iaitu Khalifah Ali bin Abi Talib r.a. Beliau menulis kepada raja Kristian tersebut:

“Saya tahu bahawa anda beranggapan pemerintahan Ali lemah dan memutuskan untuk menyerangnya kerana beranggapan Muawiyah tidak akan membantu Ali. Demi Allah, sangkaan anda itu keliru. Jika anda berani menyerang Ali, maka antara pasukan tentera yang berperang di pihak Ali ialah Muawiyah yang akan berdiri di barisan paling hadapan sekali!”

Aliran Ketiga Politik

Barangkali sudah tiba masanya wujud aliran ketiga dalam senario politik Melayu. Yakni golongan yang boleh dan mampu berpolitik secara matang dan profesional dalam bidang masing-masing. Mereka akan lebih objektif, rasional dan “gentleman” dalam menghadapi berbezaan pegangan politik. Namun keprihatinan, kesetiaan, komitmen dan kecintaan mereka terhadap agama, negara dan bangsa pula tidak diragukan.

Aktiviti politik mereka ini mungkin terhad pada musim pilihan raya sahaja. Namun, sebaik sahaja rakyat telah membuat keputusan dan pembentukan kerajaan (sama ada pusat atau negari) telah disahkan oleh perlembagaan, mereka akan bekerja penuh tekun, disiplin dan amanah di sektor-sektor yang telah dipertanggungjawabkan.

Jika dasar yang mereka dukung itu dirasakan tidak sesuai, ia tidak dijadikan alasan untuk mereka bertindak mensabotaj kerajaan dari dalam. Sebaliknya, mereka akan menegur supaya perkara tersebut dibaiki menurut peruntukan dan peraturan sedia ada. Atau jika tindakan tersebut masih tidak berjaya juga, mereka akan berpolitik semula dengan menggunakan kuasa undi yang ada di tangan mereka pada pilihan raya akan datang.

Mereka mungkin mempunyai satu persepsi yang berbeza dengan mengetengahkan satu keyakinan baru bahawa tidak ada mana-mana parti politik pun yang boleh mendakwa survival bangsa Melayu terletak di tangan parti tersebut. Namun, sebaliknya survival parti tersebutlah yang bergantung kepada orang Melayu.

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Free Trial

Free trial access for 200 articles.
Click now
Ustaz Pahrol Mohamad Juoi dilahirkan di Ipoh, Perak pada 20 hb. Mei 1961. Memulakan pengajian di sekolah kebangsaan Sungai Rokam, Ipoh dan kemudian ke sekolah Menengah Sultan Abdul Halim Jitra, Kedah. Walaupun berkelulusan dalam bidang Teknologi Makanan UiTM, namun sejak 1985 lagi beliau telah bergiat dalam bidang penulisan khususnya dalam bidang dakwah dan pendidikan Islam. Pernah menjadi Ko-kaunselor Yayasan Nurul Yaqeen pada tahun 1997/98, namun minat sebenarnya tetap dengan bidang penulisan. Sejak itu hingga kini, komitmennya dalam penulisan diteruskan dengan menjadi kolumnis kepada beberapa buah majalah seperti Dewan Masyarakat, Dewan Siswa, Dewan Falsafah, Minda, majalah I dan Anis. Terkini, beliau juga adalah ketua editor majalah SOLUSI keluaran Telaga Biru Sdn. Bhd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?