June 10, 2023
Akhlak & Tasawuf WAHYU

Kebencian Itu Boleh Memusnahkan

 

Kebencian boleh membunuh kerasionalan. Sejarah membuktikan betapa kebencian orang Melayu kepada penjajah menyebabkan lahirnya segelintir puak yang memilih Parti Komunis Malaya (PKM) sebagai cara berjuang menegakkan keadilan. Namun, komunisme bukanlah ideologi dan parti yang lebih baik daripada penjajah.

Ketidakmatangan ini boleh berulang jika bangsa Melayu tidak mempunyai ilmu yang cukup untuk menilai dalam menghadapi situasi politik terkini. Jangan sampai kebencian mengundang pihak ketiga untuk menangguk di air yang keruh.

Cuba lihat apa kata Sayidina Muawiyah bin Abu Sufyan apabila kerajaan Kristian cuba mempengaruhinya bagi menjatuhkan “pesaing” politik beliau iaitu Khalifah Ali bin Abi Talib r.a. Beliau menulis kepada raja Kristian tersebut:

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Free Trial

Free trial access for 200 articles.
Click now
Ustaz Pahrol Mohamad Juoi dilahirkan di Ipoh, Perak pada 20 hb. Mei 1961. Memulakan pengajian di sekolah kebangsaan Sungai Rokam, Ipoh dan kemudian ke sekolah Menengah Sultan Abdul Halim Jitra, Kedah. Walaupun berkelulusan dalam bidang Teknologi Makanan UiTM, namun sejak 1985 lagi beliau telah bergiat dalam bidang penulisan khususnya dalam bidang dakwah dan pendidikan Islam. Pernah menjadi Ko-kaunselor Yayasan Nurul Yaqeen pada tahun 1997/98, namun minat sebenarnya tetap dengan bidang penulisan. Sejak itu hingga kini, komitmennya dalam penulisan diteruskan dengan menjadi kolumnis kepada beberapa buah majalah seperti Dewan Masyarakat, Dewan Siswa, Dewan Falsafah, Minda, majalah I dan Anis. Terkini, beliau juga adalah ketua editor majalah SOLUSI keluaran Telaga Biru Sdn. Bhd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?