June 22, 2024
Akidah WAHYU

LGBT: Cahaya Iman di Hujung Lorong

Akhir-akhir ini, isu LGBT terus menjadi sorotan awam, baik di media massa peringkat nasional mahupun antarabangsa. Pandangan Islam terhadap homoseksualiti jelas dinyatakan dalam al-Quran dan sunah. Apa yang saya tulis kali ini adalah apa yang terbuku di hati, berserta secebis pengalaman.

Kini, seakan ada satu usaha normalisasi supaya isu ini tidak lagi hanya dilihat sebagai isu mental dan isu kesihatan, tetapi membawa kepada isu moral. Jika sudah sampai ke peringkat moral, ia sudah pasti akan membuka ruang kepada ketidakbergantungan kepada wahyu, tetapi memadai hanya menggunakan fahaman humanisme.

Hal inilah yang akan menghakis akidah dalam jiwa seorang Muslim yang beriman dengan ayat-ayat Allah s.w.t. dan hadis Nabi s.a.w.

Isu Akidah

Allah s.w.t. menegaskan yang bermaksud:

Maka demi Tuhanmu (wahai Muhammad)! Mereka tidak disifatkan beriman sehingga mereka menjadikan engkau hakim dalam apa-apa perselisihan yang timbul antara mereka, kemudian mereka pula tidak merasa di hati mereka sesuatu keberatan daripada apa-apa yang telah engkau hukumkan, dan mereka menerima keputusan itu sepenuhnya. (Surah al-Nisa’ 4: 65)

Syeikh Abd al-Rahman al-Sa‘di ketika mengulas ayat ini menyatakan bahawa kesemua di atas tidak akan sempurna sehinggalah mereka menerima ketetapan-Nya dengan melapangkan dada, jiwa yang tenang dan patuh secara zahir dan batin. (Taysir al-Karim al-Mannan, hlm. 184)

Fahaman humanisme yang dibawa secara halus inilah yang akan membawa kesan negatif kepada akidah Islam. Nilai-nilai Barat moden mula mencabar nilai agama dengan meletakkan kayu ukur kemajuan dan kemodenan tanpa agama. Ajaran agama yang kelihatan bertentangan dengan nafsu perlu diubah. Inilah yang akan berlaku jika gerakan ini dipandang sambal lewa.

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?