May 30, 2024
Cinta KEKELUARGAAN

Mari Menyintai-Nya

Seorang anak terburu-buru datang ke hadapan ayahnya, menghulurkan tangan untuk meminta wang saku.

“Cepatlah ayah. Dah lambat ni,” kata si anak dengan nada mendesak.

Si ayah menyeluk poket seluar lalu memberi tanpa banyak tanya. Pantas si anak mencapai wang tersebut. Tiada ucapan terima kasih apatah lagi memberi salam sebelum berlalu pergi.

Esoknya, si anak bersama ibunya di sebuah pasar raya.

“Ibu, baju itu sesuai dengan warna kulit saya. Ibu belikan ya bu,” desak si anak. Ibu yang baik hati tidak sanggup menghampakan si anak. Si anak menerima dengan senyuman bangga. Nampaknya apa sahaja yang diminta, pasti dipenuhi oleh ibu dan ayahnya.

Lusa, sekali lagi si anak meminta. “Ayah, untuk hari jadi saya nanti, saya nak hadiah basikal!” ujar si anak sambil menunjukkan gambar basikal idamannya. “Saya dah berjanji naik basikal dengan kawan-kawan ke sekolah,” si anak menambah, tanpa sempat si ayah berkata walau sepatah.

Pada Ketika yang Sama

Di sana sini ada tangan-tangan yang menadah meminta kepada Pencipta Yang Maha Agung.

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Dilahirkan di sebuah perkampungan felda, Felda Gedangsa, Hulu Selangor, Selangor Darul Ehsan. Memulakan alam persekolahan di Sekolah Rendah Kebangsaan Gedangsa selama 6 tahun dan kemudian meneruskan alam menengah di Sekolah Menengah Agama Sungai Selisek dari tingkatan 1 hingga tingkatan 3. Menuntut ilmu di Kolej Islam Sultan Alam Shah ( KISAS ) selama dua tahun dari tahun 1991 - 1992 dan dua tahun kemudian berpeluang pula ke Nilam Puri, Kelantan untuk mengikuti kursus Pra-Akademi Pengajian Islam di sana. Pada tahun 1995, meneruskan pengajian di kampus induk, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya. Pernah bergelar guru. Telah berhenti berkhidmat pada bulan Oktober 2006 dan mengambil keputusan menjadi surirumah sepenuh masa dengan aktiviti sampingan sebagai blogger.
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?