June 10, 2023
FIQAH Munakahat

Memberatkan Mas Kahwin atau Hantaran Perkahwinan

Soalan

Masyarakat hari ini dilihat memberatkan urusan perkahwinan dengan menetapkan kadar hantaran perkahwinan yang tinggi walaupun kadar mas kahwin tidaklah begitu. Apa pandangan syariat dalam isu ini?

Pra Perkahwinan Majlis Akad Alam Perkahwinan Perceraian

Jawapan

Sebagaimana yang diketahui, mahar merupakan suatu pemberian wajib seorang suami kepada isterinya. Namun demikian, ajaran Islam tidak menggalakkan diletakkan mahar yang terlalu tinggi sehingga boleh membebankan.

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Free Trial

Free trial access for 200 articles.
Click now
Dikenali juga sebagai Ustaz Shauqi. Pensyarah di UPM. Lahir pada 1974 di Kg Jarak Atas, Penang. Bersekolah di SMKA al-Irshad, S. Perai (SPM1991). Seterusnya di Yarmouk Univ. Jordan dan memperoleh BA (Hons) dalam B. Arab dan Syariah(1996). Ijazah MA Peng. Islam UKM (2001). Memperoleh PhD dalam i'jaz al-Quran dari Akademi Peng. Islam, UM. Terlibat dalam ceramah agama & motivasi di TV seperti dalamTanyalah Ustaz TV9 & TV3 , al-Kuliyyah TV3, Anda Musykil dan Forum Perdana TV1, Madrasah Tafsir dan Klinik D'hijrah di TV al-Hijrah. Penceramah Tafsir al-Quran di Radio IKIM (Isnin hingga Jumaat) selama lebih 5 tahun bermula dari 15.4.2013 hingga 31.7.2018, penceramah hadis 40 di manis fm pada setiap hari (ahad hingga khamis) bermula dari 1.8.2018, juga mengisi slot di Salam FM, Klasik fm, Nasional FM, Perak FM dll. Menjadi kolumnis dlm majalah Solusi,al-Ustaz, Tamadun Islam DBP dll. Menghasilkan jurnal, buku akademik dan buku rujukan. Menjadi pemegang amanah NGO Yayasan as-Syafie untuk misi pendidikan dan kemanusiaan peringkat antarabangsa. Menjadi Penasihat Syariah Koperasi KUPUTRA, dan Glocal Travel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?