May 29, 2024
FIQAH Munakahat

Memberatkan Mas Kahwin atau Hantaran Perkahwinan

Soalan

Masyarakat hari ini dilihat memberatkan urusan perkahwinan dengan menetapkan kadar hantaran perkahwinan yang tinggi walaupun kadar mas kahwin tidaklah begitu. Apa pandangan syariat dalam isu ini?

Pra Perkahwinan Majlis Akad Alam Perkahwinan Perceraian

Jawapan

Sebagaimana yang diketahui, mahar merupakan suatu pemberian wajib seorang suami kepada isterinya. Namun demikian, ajaran Islam tidak menggalakkan diletakkan mahar yang terlalu tinggi sehingga boleh membebankan.

Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: “Sebaik-baik mahar ialah yang lebih rendah.” (Riwayat Abu Dawud)

Terdapat dua jenis atau bahagian mahar:

  1. Mahar mithl: Mahar yang dinilai mengikut mas kahwin saudara-saudara perempuan yang telah berkahwin terlebih dahulu.
  2. Mahr musamma: Mas kahwin yang telah ditetapkan dan telah dipersetujui oleh kedua-dua belah pihak dengan tidak memandang kepada nilai mas kahwin saudara-saudara perempuan terdekat itu.

Dalam situasi masyarakat sekarang, telah berlaku satu fenomena yang kontra. Pemberian wajib (mahar) diletakkan dalam jumlah yang terlalu sedikit, sedangkan pemberian hantaran pula diletakkan dalam jumlah yang tinggi. Wang hantaran inilah yang menjadi masalah kepada golongan lelaki sekarang untuk berkahwin. Masyarakat seolah-olah berlumba-lumba untuk meletakkan wang hantaran paling tinggi kepada anak gadis mereka. Sikap sebegini dilarang oleh agama.

Perkahwinan tidak lain adalah pelaksanaan sunnah azali dan pelaksanaan kewajipan rabbani. Oleh kerana itu, memasukkan hal-hal yang memberatkan dan yang berlebihan ke dalam hantaran perkahwinan merupakan perbuatan yang menyimpang daripada ketentuan agama.

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Dikenali juga sebagai Ustaz Shauqi. Pensyarah di UPM. Lahir pada 1974 di Kg Jarak Atas, Penang. Bersekolah di SMKA al-Irshad, S. Perai (SPM1991). Seterusnya di Yarmouk Univ. Jordan dan memperoleh BA (Hons) dalam B. Arab dan Syariah(1996). Ijazah MA Peng. Islam UKM (2001). Memperoleh PhD dalam i'jaz al-Quran dari Akademi Peng. Islam, UM. Terlibat dalam ceramah agama & motivasi di TV seperti dalamTanyalah Ustaz TV9 & TV3 , al-Kuliyyah TV3, Anda Musykil dan Forum Perdana TV1, Madrasah Tafsir dan Klinik D'hijrah di TV al-Hijrah. Penceramah Tafsir al-Quran di Radio IKIM (Isnin hingga Jumaat) selama lebih 5 tahun bermula dari 15.4.2013 hingga 31.7.2018, penceramah hadis 40 di manis fm pada setiap hari (ahad hingga khamis) bermula dari 1.8.2018, juga mengisi slot di Salam FM, Klasik fm, Nasional FM, Perak FM dll. Menjadi kolumnis dlm majalah Solusi,al-Ustaz, Tamadun Islam DBP dll. Menghasilkan jurnal, buku akademik dan buku rujukan. Menjadi pemegang amanah NGO Yayasan as-Syafie untuk misi pendidikan dan kemanusiaan peringkat antarabangsa. Menjadi Penasihat Syariah Koperasi KUPUTRA, dan Glocal Travel.
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?