July 23, 2024
Akidah WAHYU

Mendengar Bicara Allah

Sifat al-Kalam atau berkata-kata adalah salah satu sifat Allah sebagaimana yang dijelaskan oleh al-Quran dan hadis. Cuma cara Allah berkata-kata langsung tidak menyerupai makhluk.

Allah berkata-kata dengan manusia melalui salah satu daripada cara berikut:

  1. Wahyu
  2. Berkata-kata dari balik tabir. Hanya dua orang Nabi yang pernah mendengar Allah berkata-kata ialah Nabi Musa dan Nabi Muhammad s.a.w.
  3. Melalui perantaraan malaikat.

Namun selain Nabi Musa dan Nabi Muhammad, manusia tidak dapat mendengar kata-kata Allah secara langsung melainkan dengan satu cara sahaja iaitu melalui wahyu. Segala titah perintah Allah disampaikan melalui al-Quran.

Allah berfirman, maksudnya:

Dan tidak layak bagi seseorang manusia untuk Allah berbicara dengannya kecuali dengan perantaraan wahyu atau dari belakang tabir atau dengan mengutus utusan (malaikat), lalu diwahyukan kepadanya dengan izin Allah apa-apa yang dikehendaki-Nya. (Surah al-Syura 42: 51)

Justeru, bukankah itu menunjukkan betapa pentingnya al-Quran? Jadi, al-Quran sepatutnya menjadi makanan harian bagi hati kerana ia memang Kalam Ilahi. Bila lagi kita dapat mendengar Allah berkata-kata kalau bukan dengan cara kita membaca al-Quran?

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?