May 30, 2024
Fokus SOLUSI

Neraka Kenal Bahan Bakarnya!

Bahan bakar neraka sudah dibongkar. Manusia, jin dan batu menjadi bahan yang neraka mahu dan mahu. Sebab itulah antara perkara yang menggentarkan tentang api neraka ialah saat neraka selalu bertanya: “Ada tambah lagi ahli neraka yang akan dicampakkan?”

Pertanyaan ini Allah rakam dalam al-Quran:

Pada hari Kami bertanya kepada neraka jahanam: ‘Adakah engkau sudah penuh?’ Ia menjawab: ‘Apakah ada lagi tambahan?’ (Surah Qaf 50: 30)

Ini menunjukkan seolah-olah begitu ramai ahli neraka. Masuk ke neraka tidak putus-putus. Seakan-akan neraka tidak pernah kenyang! Neraka sangat luas. Bayangkan, sewaktu Rasulullah sedang duduk bersama para sahabat, tiba-tiba terdengar bunyi berdentum. Setelah dijelaskan, rupa-rupanya itulah bunyi batu yang jatuh ke dasar neraka.

Lebih mengejutkan, batu itu mengambil masa 70 tahun untuk sampai ke dasarnya!

 

Neraka Kenal Bahan Bakarnya

“Apakah ada lagi tambahan?” Pertanyaan sebegini bukan bererti neraka tidak tahu apakah masih ada lagi penghuni yang akan dihumbankan ke dalamnya atau tidak. Menurut ulama tafsir, neraka bertanya demikian bagi dua tujuan; bersedia menerima lagi penghuni neraka atau bagi menggambarkan neraka sudah sangat penuh.

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?