October 1, 2023
Al-Quran & Tafsir WAHYU

Rasul Memang Manusia: Surah al-Anbiya’, ayat 7-8

Beberapa ayat berikut diturunkan bagi menjawab pernyataan kaum kafir Quraisy yang mengatakan:

Dan orang yang zalim itu, berbisik-bisik sesama sendiri dengan berkata: ‘Bukankah Muhammad ini manusia seperti kamu?’ (Surah al-Anbiya’ 21: 3)

Kata-kata sebegini sebenarnya lahir daripada mulut individu yang menolak dan ingkar dengan pengutusan rasul daripada kalangan manusia. Mereka seolah-olah mempertikai pengutusan Nabi Muhammad s.a.w. dengan persoalan: “Apa guna kita percaya kepada Nabi Muhammad kalau dia pun manusia biasa seperti kita?”

Memang Manusia

Allah kemudian menangkis kenyataan di atas melalui ayat di bawah:

 

Maksudnya: “Dan Kami tidak mengutus rasul-rasul sebelummu melainkan orang lelaki yang Kami wahyukan kepada mereka; maka bertanyalah kamu kepada mereka yang arif jika kamu tidak mengetahui.” (Surah al-Anbiya’ 21: 7)

Ya, hakikatnya memang semua rasul terdahulu adalah manusia. Begitu jugalah Nabi Muhammad. Belum pernah lagi Allah utuskan rasul daripada kalangan malaikat atau lain-lain, selain daripada manusia.

Allah berfirman:

Dan tidaklah Kami mengutuskan rasul sebelummu (wahai Muhammad) melainkan lelaki-lelaki daripada penduduk negeri yang kami wahyukan kepada mereka. (Surah Yusuf 12: 109)

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Free Trial

Free trial access for 200 articles.
Click now

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?