May 29, 2024
Al-Quran & Tafsir WAHYU

Solat Qasar dan Khauf, Keringanan daripada Allah dalam Beribadat kepada-Nya

Allah SWT berfirman:

Maksudnya:

“Dan apabila kamu bermusafir di muka bumi, maka kamu tidaklah berdosa memendekkan solat jika kamu takut diserang oleh orang kafir. Sesungguhnya orang kafir itu merupakan musuh yang amat nyata bagi kamu. Dan apabila engkau (wahai Muhammad) berada dalam kalangan mereka (semasa perang), lalu engkau mendirikan solat dengan (menjadi imam) mereka, maka hendaklah sekumpulan daripada mereka berdiri (mengerjakan solat) bersama-samamu, dan hendaklah mereka menyandang senjata masing-masing; kemudian apabila mereka telah sujud, maka hendaklah mereka berundur ke belakang (untuk menjaga serbuan musuh); dan hendaklah datang pula kumpulan yang lain (yang kedua) yang belum solat (kerana menjaga serbuan musuh), maka hendaklah mereka bersolat (berjemaah) bersama-samamu, dan hendakah mereka mengambil langkah berjaga-jaga serta menyandang senjata masing-masing. Orang kafir memang suka kalau kamu cuai lalai akan senjata dan harta benda kamu, supaya dengan jalan itu mereka dapat menyerbu kamu beramai-ramai dengan serentak. Dan tidaklah kamu berdosa meletakkan senjata masing-masing, jika kamu dihalangi sesuatu yang menyusahkan disebabkan hujan atau kamu sakit. Dan hendaklah kamu mengambil langkah berjaga-jaga. Sesungguhnya Allah telah menyediakan bagi orang kafir itu azab seksa yang amat menghinakan.”

(Surah al-Nisa’ 4: 101-102)

Sebab Turun Ayat  

Menurut Tafsir al-Tabari, Ali bin Abi Talib menceritakan sebab penurunan ayat ini. Suatu ketika, sekumpulan daripada Bani al-Najjar telah bertanya kepada Rasulullah SAW: “Wahai Rasulullah, sesungguhnya kami ini sering bermusafir. Bagaimanakah kami hendak mendirikan solat?”

Lalu, Allah SWT pun menurunkan ayat:

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Dilahirkan di Melaka, mendapat pendidikan awal di Kolej Islam Kelang, kemudian melanjutkan pelajaran di Universiti Yarmouk, Jordan. Mendapat Ijazah Sarjana (MA) dalam Bahasa Arab di Universiti Malaya, dan meneruskan pelajaran ke peringkat Ph.D. Berpengalaman dalam memimpin kursus dan membimbing jemaah haji dan umrah yang bertauliah dari Lembaga Tabung Haji. Sering dijemput ceramah agama di samping sering muncul dalam program radio dan tv. Aktif dalam bidang penerbitan bahan ilmiah di beberapa akhbar dan majalah. Terbaharu, Dr. Zahazan sedang menjayakan pengajian tafsir "KULTUM" (Kuliah Tafsir Tujuh Minit) setiap hari di Surau Firdaus, Saujana Damansara. Satu ayat akan dikupas pada setiap hari. Pembaca boleh mengikuti beliau melalui Youtube dengan carian "kultum ust zahazan".
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?