July 23, 2024
Ghaibiyyat WAHYU

Al-Aqsa Akan Kembali kepada Kita!

Serangan rejim Zionis terhadap kaum Muslimin di Masjid al-Aqsa, Gaza serta seluruh wilayah Palestin umumnya bagaikan tidak berpenghujung. Bahkan, serangan dilihat menjadi-jadi hampir setiap tahun pada bulan Ramadan.

Peristiwa ini telah mendapat perhatian daripada umat Islam seluruh dunia memandangkan ia melibatkan sebuah wilayah yang terdapatnya Masjid al-Aqsa; tempat suci ketiga bagi umat Islam selepas Masjidil Haram dan Masjid Nabawi. Kemuliaan masjid ini di sisi agama Islam tidak dinafikan lagi.

Malah, tindakan tidak berperikemanusiaan rejim Zionis turut mendapat perhatian masyarakat dunia yang lain kerana ia sebenarnya dikategorikan sebagai jenayah kemanusiaan tanpa sesiapa yang dapat menghentikannya.

 

Pembukaan Baitul Maqdis

Sebagai umat Islam, kita beriman bahawa Masjid al-Aqsa pasti akan kembali menjadi hak kita. Malah, terdapat banyak hadis Nabi SAW yang menyebut tentang beberapa peristiwa akhir zaman berkaitan masjid ini.

Ketika zaman Baginda, kota Jerusalem atau juga disebut Baitul Maqdis ini masih berada dalam penguasaan Kerajaan Byzantine Rom. Di dalam kota inilah terdapatnya Masjid al-Aqsa. Namun, Rasulullah SAW telah pun menyampaikan berita gembira kepada para sahabat bahawa kota itu pasti akan dibebaskan oleh umat Islam.

Sabda Baginda yang bermaksud:

Subscribe

Gain access to all our Premium contents.
More than 100+ articles.

Buy Article

Unlock this article and gain permanent access to read it.
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?